woensdag 26 juni 2013

The Mama's and the Papa's - If You Can Believe Your Eyes and Ears (1966)

If You Can Believe Your Eyes and Ears (1966) is het debuut album van The Mama's and the Papa's.

John Phillips, Cass Elliot, Denny Doherty en Michelle Phillips formeerden de groep nadat voorgaande pogingen tot het opzetten van een folk-groep hadden gefaald. Ze hadden al direct een reusachtige hit met California Dreamin' , dat nog steeds hun bekendste nummer is.

De naam werd geïnspireerd door een praatprogramma op televisie. Tijdens een brainstorm-sessie zette iemand de televisie aan. In het programma werd een gesprek gevoerd met een Hell's Angel. De eerste zin die ze hoorden was "Now hold on there, Hoss. Some people call our women cheap, but we just call them our Mamas". ("Ho even, Hoss. Sommige mensen betitelen onze vrouwen als 'goedkoop' maar wij noemen ze gewoon 'Mama'"). Cass sprong op en riep uit "Ja! Ik wil een 'Mama' zijn!" Michelle stemde daarmee in en wilde ook een 'Mama' zijn. John en Denny keken elkaar aan en John zei "Papas? Okay, probleem opgelost". De band had haar nieuwe naam.

In interviews geven de bandleden grif toe dat tijdens hun opnamesessies (en eigenlijk ook de rest van hun leven) veel gebruik werd gemaakt van drugs, er was altijd veel marihuana en andere populaire drugs uit die tijd voorhanden. Ze geven zelfs toe dat zij de drugs gebruikten voor de ogen van hun kinderen, die ook vaak bij de opnamesessies aanwezig waren.

De hoes van de eerste plaat was al meteen een schandaal.

De vier groepsleden liggen ongegeneerd samen in bad. Rechts van het bad is een toilet te zien, wat voor menige Amerikaan een brug te ver was. De hoes werd dan ook teruggetrokken en vervangen door een foto ZONDER
zichtbare toiletzit.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten