vrijdag 7 juni 2013

Pink Floyd - Animals (1977)Animals is een album van Pink Floyd uit 1977.

Het is een conceptalbum dat lijkt geïnspireerd door het boek Animal Farm van George Orwell, omdat net zoals in het boek de drie centrale nummers van het album dieren gebruiken voor het beschrijven van menselijk gedrag.

1. De honden (dogs) representeren megalomane zakenmensen, die denken dat ze alles onder controle hebben. Echter ze gaan aan het eind ten onder ("Dragged down by the stone").
2. De varkens (pigs) verwijzen naar, en is een aanval op, diegene de daadwerkelijk de controle hebben: politici en opiniemakers.
3. De schapen (sheep) representeren ten slotte de overgeblevenen. Zij volgen blind, zonder zelfreflectie en zonder mening. Echter er is een sprankje hoop in het nummer als ze in opstand komen en ze een achtervolgende hond doden.

Pigs (Three Different Ones) schopt naast de algemene doelgroep van moralisten, zelfverheerlijkenden en tirannen ook specifiek tegen de schenen van "Mary Whitehouse". Zij was in die tijd een zelfbenoemde beschermer van de Britse popmuziekmentaliteit.

Zowel Sheep als Dogs bestonden al een paar jaar voordat ze op het album zouden verschijnen. Toen heette Sheep nog "Raving and Drooling", en Dogs "You Gotta Be Crazy". Al werden die nummers wel herschreven, en veranderden de songteksten ook. Oorspronkelijk zouden beide nummers op het album Wish You Were Here verschijnen.

Het legendarische opblaasbare varken dat op het albumcover en later in hun live-shows te zien was, is de creatie van Roger Waters. De foto van de elektriciteitscentrale Battersea Power Station is wat dat betreft dan ook geen trucfoto. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten