maandag 3 juni 2013

Bob Dylan - de franse EP'sOok voor Bob Dylan deden de Fransen wonderen. Zijn magnifieke EP’s kwamen in Frankrijk uit vanaf 1964. Er zouden er zo’n 10 komen in totaal.

De Franse Dylan – en tevens zijn vriend – Hugues Aufray zou dienst doen als kapstok waaraan Dylan werd opgehangen. Hij zou Dylan populair maken in Frankrijk.

Hugues kende Dylan van in New York.

Nadat hij een “Crochet” had gewonnen (een soort zangwedstrijd) wordt Aufray door Maurice Chevalier gevraagd om mee te doen in de musical in New York, “Avril à Paris”. Hugues is akkoord en gaat naar de US. Het wordt echter een flop en de hele troep komt terug naar Parijs. Hugues blijft echter in NY.

Daar maakt hij kennis met de folkbeweging rond Washington Square en Bleeker Street in the Village. Hij ziet er Peter, Paul en Mary en leert er een onbekende singer-songwriter kennen, Bob Dylan. Hij is twaalf jaar ouder dan Dylan !!!

Aufray is zeer onder de indruk van Dylan en maakt de overstap naar de folk.

Wanneer hij terugkomt naar Parijs heeft hij de hele folkbeweging in zijn valies zitten.
Hij besluit deze fantastische songs in het Frans te brengen.

Het gevolg zijn een aantal steengoeie vertalingen van Dylansongs en het begin van de Dylan EP’s in Frankrijk.

Weer hebben we een aantal verassingen. Sommige songs worden ingekort, andere songs (o.m. “Like a Rolling Stone” worden integraal uitgesmeerd op een kant van een EP (de duur was te lang voor een 45 toeren plaat maar paste perfect voor een EP).

Dit zijn ze.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten