zondag 9 juni 2013

John and Yoko / Unfinished Music No 1: Two Virgins (1968)Unfinished Music No 1: Two Virgins is een experimenteel album, geproduceerd door het echtpaar John Lennon en Yoko Ono.

Het album werd gereleased op 29 november 1968 door Apple Records / EMI, een paar dagen voor de release van het zgn. “White Album”  van de Beatles. Dit is het tweede album uitgebracht op het Apple-label na “Wonderwall Music”  door George Harrison.

De opname dateerde van mei 1968. Het album bevat slechts twee runs van meer dan veertien minuten : “Two Virgins Side One” en “Two Virgins Side Two”.

Beide kanten zijn samengesteld uit een mengsel van verschillende geluiden, discussie en verrassende toepassingen van muziekinstrumenten, waaronder piano en akoestische gitaar. Het geheel doet zo’n beetje denken aan het nummer “Revolution 9” van The White Album.

De cover was een regelrecht schandaal, omdat beide kunstenaars naakt op de hoes stonden.

Om deze reden weigerden zowel EMI als Capitol om de plaat te verspreiden. Uiteindelijk waren het Track Records in het Verenigd Koninkrijk en Tetragrammaton in de Verenigde Staten die het aandurfden maar verpakt in kraftpapier zodat alleen de gezichten van Lennon en Ono te zien waren.

In januari 1969 in New Jersey, werden 30.000 exemplaren van de cover van Two Virgins in beslag genomen door de politie voor pornografie.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten