zondag 15 september 2013

Black Sabbath (1970)Black Sabbath was het debuutalbum van de gelijknamige groep met Ozzy Osbourne, Tony Iommi, Geezer Butler en Bill Ward.

Alle nummers zijn van de groep behalve het laatste "Warning" dat een cover is van The Aynsley Dunbar Retaliation.

Dit album sloeg indertijd in als een bom, en dat was het ook.

De groep heette oorspronkelijk Polka Tulk en daarna Earth en speelde vooral bluesrock. Omdat de groepsnaam Earth al door een andere band gebruikt werd, veranderden Iommi, Butler, Osbourne en Ward hun naam in Black Sabbath, naar een horrorfilm van Mario Bava die in de bioscoop tegenover de studio werd vertoond tijdens de opnamen voor hun titelloze debuutalbum. In 12 uur tijd leverden ze een plaat af met donkere teksten en muziek; Hoofdzakelijk blues en hardrock.

Een omgekeerd kruis op de binnenkant van de LP-hoes maakte het plaatje compleet: dit album was helemaal anti-flowerpower, en werd razendsnel populair. Black Sabbath was de eerste groep die zo duidelijk het occulte in zijn teksten verwerkte, en lag hiermee aan de basis van de heavy metal.
De foto werd genomen voor de 15e eeuw Mapledurham watermolen aan de rivier Thames in Oxforshire, Engeland.

Het is wel degelijk een foto hier hoewel die lijkt op een schilderij. De fotograaf -  Keith MacMillan (aka Marcus Keef) - maakte voor deze foto overmatig gebruik van techniek genaamd 'valse kleuren fotografie'. Deze maakt dat groen als rood wordt getoond en andere altererende kenmerkende veranderingen aan de Conventionele 'true colour' fotografie.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten