maandag 9 september 2013

King Crimson - In the Court of the Crimson King (1969)
De eerste versie van King Crimson was een feit toen Greg Lake in december 1968 naar Londen verhuisde na een verzoek van Michael Giles en Fripp. Zij zaten als geraamte van Giles, Giles & Fripp met Ian McDonald zonder basgitarist en zanger. Begin januari 1969 werd definitief het startsein gegeven voor de band. Peter Sinfield werd gevraagd de teksten te leveren en werd ook ingeschakeld voor de lichteffecten bij live-optredens. Het eerste concert vond plaats op 9 april 1969 in Londen. De samenstelling was als volgt:

Robert Fripp - gitaar
Greg Lake - basgitaar en zang
Ian McDonald - fluit, saxofoon, mellotron en zang
Michael Giles - drums
Peter Sinfield - teksten en lichtshow

De band werd genoemd naar een al gereed zijnde compositie The Court of The Crimson King. De muziek leunde zwaar op de Mellotron.

De groep brak echt door toen zij optraden in het voorprogramma van de Rolling Stones, toen zij op 5 juli 1969 gratis optraden in Hyde Park, Londen. De schatting van het aantal toeschouwers loopt uiteen van 250.000 tot 500.000. De opnamen voor het eerste album waren op dat moment al begonnen; op 12 juni 1969 werd in de studio een versie opgenomen van 21st Century Schizoid Man; deze laten een melodieuze en tegelijk deels improviserende groep horen.

Het enige album dat de groep in deze samenstelling afleverde is "In the Court of the Crimson King".

Het album wordt door insiders gezien als een mijlpaal in de muziek; het geldt als een van de eerste albums uit de progressieve rock en is hiermee een van de wegbereiders van een nieuw genre, tevens een standaardwerk voor liefhebbers van de klanken van de Mellotron. Op dit pad zouden er velen volgen, velen zouden de muziek van dit album als inspiratie gebruiken.

Het album was een succes doordat muziek, teksten, maar ook hoesontwerp geheel bij elkaar aansloten.

Barry Godber (1946–1970), een computer programeur, schilderde de cover. Hij stierf in Februari 1970 aan een hartaanval, kort na de release van het album.

Robert Fripp : "Peter brought this painting in and the band loved it. I recently recovered the original from EG's offices because they kept it exposed to bright light, at the risk of ruining it, so I ended up removing it. The face on the outside is the Schizoid Man, and on the inside it's the Crimson King. If you cover the smiling face, the eyes reveal an incredible sadness. What can one add? It reflects the music."
Geen opmerkingen:

Een reactie posten