dinsdag 7 mei 2013

The Beatles - Yesterday and Today (1966)Dit was de beruchte hoes met de "Butcher Cover"

Net als de muziek zelf heeft de albumhoes in de geschiedenis van de pop/rock een hele evolutie doorgemaakt: je had de klassieke, brave maar vaak stijlvolle typografie in de de fifties en vroege sixties, de kleurrijke psychedelische kunstwerkjes een paar jaar later, de nichterige fotosessies in de vroege seventies…

Af en toe werd een provocerende cover ook het voorwerp van controverse.

Van alle albumhoezen is de meest controversiĆ«le waarschijnlijk de legendarische, uiterst zeldzame Beatles ‘butcher cover’ van “Yesterday And Today” die door hetze uit de haastig handel genomen werd en een oerbrave vervanger kreeg.

In het begin van 1966 kreeg fotograaf Robert Whitaker de Beatles in de studio voor een conceptueel kunstwerk, getiteld “A Somnambulant Adventure.”

Voor de shoot nam Whitaker een serie foto’s van de groep gekleed als slagers, compleet met slagerskielen en met stukjes vlees en lichaamsdelen van plastic babypoppen.

De groep speelde het spelletje mee, eindelijk wat anders dan de gebruikelijke fotoshoots en het concept was eigenlijk min of meer in overeenstemming met hun eigen “zwarte humor”.

Hoewel oorspronkelijk niet bedoeld als een albumcover werden de foto’s ingezonden als promotiemateriaal. Het was vooral Paul McCartney die hierop aandrong.

In de Verenigde Staten bracht Capitol Records ongeveer 750.000 exemplaren uit van het “Yesterday and Today” album met de beruchte “Butcher Shot” als kaft.

De Reactie was direct en Capitol werd bedolven onder een massa klachten. De plaat werd onmiddellijk teruggeroepen (opdracht van Capitol moederbedrijf EMI) en alle kopieƫn moesten teruggestuurd naar het platenlabel, wat leidde tot de zeldzaamheid van de plaat en populariteit onder verzamelaars.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten